Alergen periculos descoperit în România
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), prof. dr. Carmen Bunu, a anunțat de curând descoperirea unui nou agent alergenic extrem de periculos în România și anume, mucegaiurile. Această descoperire a fost făcută de specialiștii din Timișoara și va fi pusă la dispoziția specialiștilor din întreaga Europă.
Mucegaiurile aeriene
„Suntem singurul spital din România care are o rețea de monitorizare a polenurilor și a tuturor aero-alergenelor. Dacă știm că polenurile și ambrozia sunt un pericol, vă semnalez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt o serie de mucegaiuri în aer, despre care noi nu știam până în momentul de față”, a explicat dr. Carmen Bunu.
Aceasta a mai precizat că prin intermediul unei aplicații pe telefon, alergenii din aer pot fi acum identificate cu exactitate. Alergotel se numește aplicația menționată și este dezvoltată de un consorțiu de medici de la Spitalul Județean Timișoara, în colaborare cu specialiști de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara și Universitatea de Științele Vieții Timișoara.
La Spitalul Județean Timișoara se continuă studierea impactului acestor mucegaiuri asupra sănătății și se intensifică prin deschiderea departamentului de alergologie la Spitalul Județean Timișoara are are o capacitate de șase paturi și permite internări de o zi. Acest compartiment este deosebit de important pentru studiul și tratarea bolilor alergice complexe, care pot pune în pericol viața pacienților, în special pentru cei cu alergii alimentare, la înțepături de insecte sau medicamente fiind chiar esențial pentru tratarea pacienților cu alergii severe urmate de șoc anafilactic.
La nivel mondial, numărul de decese cauzate de șocul anafilactic a scăzut datorită existenței unor centre specializate iar „Timișoara face pasul către această abordare a pacienților cu risc de șoc anafilactic prin înființarea acestui centru care va deservi tot ce înseamnă boli alergice din vestul țării”, a adăugat dr. Bunu.
Proiecte Europene și Colaborări Internaționale
Dr. Bunu a menționat că echipa din Timișoara face parte din proiectul european Montadap, care urmărește adaptarea spitalelor la probleme de sănătate publică iar Spitalul Județean Timișoara este singurul centru din acest proiect care se ocupă de probleme legate de alergii, contribuind astfel la măsurile de răspuns la prezența unui aero-alergen pentru întreaga Europă.
Testele de alergologie moleculară, care identifică exact cauza alergiilor și reacțiile încrucișate, se pot face în regim de spitalizare de zi și sunt decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și se realizată în cadrul centrului OncoGen al Spitalului Județean Timișoara. Astfel, această descoperire și noile facilități oferite de Spitalul Județean Timișoara marchează un pas important în tratarea și monitorizarea alergiilor în România, contribuind la îmbunătățirea sănătății publice și a calității vieții pacienților.